چای سی تی سی ( کله مورچه ای ) چیست و چگونه تهیه می شود؟
توضیحات:
-
به نام خدا
چای سی تی سی “CTC” در واقع روشی نوین برای پردازش برگ های چای به حساب میاد که برای تهیه یک نوع چای سیاه استفاده می شود. در واقع این روش فرآوری چای به عنوان گزینه ای جایگزین برای پردازش ارتدوکس؛ که روش سنتی تهیه چای است به حساب میاد.
از آنجایی که فرآوری چای به روش سی تی سی، روشی مقرون به صرفه تر از روش های دیگر تولید چای است که توانسته نتایج مناسب تری را به همراه داشته باشد، به روشی بسیار متداول برای تولید چای تبدیل شده است.
چای تولید شده به روش سی تی سی در ایران بیشتر به خاطر شکل ظاهری آن به چای “کله مورچه ای” معروف است که خیلی از ما آن را با این نام می شناسیم. علاوه بر کله مورچه این نام “باروتی” نیز برای این چای استفاده می شود.
سی تی سی “CTC” دقیقا چیست؟
CTC سی تی سی مخفف واژه های خرد کردن “Crush”، گسستن “Tear”، پیچیدن “Curl” است که بیان کننده مجموعه اقداماتی می باشد که بر روی برگ های چای انجام می شود.
در جایی که فرایند ارتودوکس (روش معمول تولید چای سیاه) برگ های چای را دست نخورده نگه می دارد، سی تی سی روشی می باشد که برگ های چای را در آن به قطعات کوچک خرد می کنند و سپس آنها را به شکل گلوله های کوچک که شکل نهایی آنهاست در می آورند.
آیا چای سی تی سی، دارای طعم خاصی است؟
چای سی تی سی در واقع یکی از زیر مجموعه های تولید چای سیاه به حساب میاد که شما با استفاده از این روش تولید چای، یک نسخه نسبتاً قوی و غلیظ از چای سیاه که هم از لحاظ رنگ دهی هم از لحاظ طعم دارای کیفیتی بالاتری است همراه می شوید.
ساده تر بخواهیم بیان کنیم در چای کله مورچه ای نحوه پردازش به این گونه می باشد که بسیاری از برگ ها خرد و ریز می شوند و این باعث می شود سی تی سی، یک چای سیاه معمولی باشد که درجه اکسیده شدن در آن بسیار بالا باشد.
اما روش های سی تی اس تفاوتش با روش معمولی زمان بیشتر مشخص می شود که شما می فهمید برگ های استفاده شده در تولید این چای دارای کیفیت بسیار بالایی می باشد. در این روش فرآوری چای اغلب از برگ های چای آسام “Assam” استفاده می شود که به خاطر ویژگی تیره تر و غلیظ بودن چای شناخته شده و دارای طعم بسیار طبیعی تری نسبت به بقیه برگ های چای می باشد.
مزیت چای کله مورچه ای یا باروتی نسبت به سایر چای ها
برای درک این موضوع باید به چند قرن پیش نگاه کنیم. وقتی شرکت های تجارتی هند شرقی می خواستند با چینی ها به خاطر انحصار چای رقابت کنند و تصمیم گرفتند تا یک چای ویژه تولید کنند. بنابراین آنها شروع به تهیه زمین در منطقه آسام هند کردند تا هرکسی که مایل به پرورش چای می باشد به این منطقه برود و یک نوع چای خاص تولید کنند.
به سرعت پرورش چای در آسام گسترش پیدا کرد و تولید زیاد آن باعث شد که مصرف چای در هندوستان افزایش یابد که تا قبل از این موضوع به خاطر قیمت بالا چای و کمبود منابع بسیار کم بوده است.
در آسام هندوستان با استفاده از کنترل کردن دما و اکسیژن توانستند واکنش های شیمیایی در چای ایجاد کنند که میزان کافئین آن نسبت به سایر چای ها موجود در جهان بالا برود. کافئین به طور قطع جز محبوب ترین محرک های طبیعی در جهان می باشد که می تواند حس شادابی و سرحال بودن به شخص منتقل کند.
از آنجایی که اصلی ترین وعده نوشیدن چای در صبح می باشد، چای آسام توانست به خاطر کافئین بالا به عنوان بهترین گزینه برای این چای ها به حساب بیاد و ین موضوع تا جایی پیش رفت که چای های معروفی مثل چای انگلیسی و ایرلندی نیز از چای های آسام برای تولیدات خود استفاده کردند.
اما شاید این سوال برای شما پیش بیاد که چای آسام چه ربطی به چای سی تی سی یا کله مورچه ای دارد؟ جالبه بدونید “آسام سی تی سی” محبوبترین نوع چای آسام و همچنین رایج ترین نوع سی تی سی در جهان می باشد. زیرا چای سیاه آسام محصول اصلی کشور هند است؛ جایی که کل روند سی تی سی در آن برای اولین بار آغاز شده است. با گسترش این روند مصرف این چای در سایر نقاط جهان مخصوصا در آسیا و آفریقا نیز گسترش پیدا کرد.
به طور کلی پس می توان نتیجه گرفت که چیزی که چای کله مورچه ای را نسبت به سایر چای ها متمایز می کند؛ طعم قوی تر نسبت به بقیه چای ها می باشد، تا جایی که شما حتی می توانید قهوه صبح خود را با یک فنجان چای سیاه سی تی سی قوی جایگزین کنید!
سی تی سی، چگونه تهیه می شود؟
اکنون در مورد نحوه تهیه سی تی سی یا همان باروتی قصد داریم صحبت کنیم.
تهیه این چای یک فرآیند مکانیکی است. تنها و البته مهمترین نقشی که انسان در تولید این چای دارد، انتخاب برگ چای و کیفیت آن است، به همین خاطر نقش کارگران که برگ چای را انتخاب می کنند، اهمیت بسیار بالایی دارد.
اولین قدم انتخاب برگ ها است. انتخاب برگ های تازه و جوان، دقیقاً کاری که برای چای سبز نیز انجام می شود.
سپس برگ های انتخاب شده بین دو غلطک غول پیکر عبور داده می شوند که شامل هزاران دندانه کوچک و فشرده برای خرد کردن برگ ها هستند.
این کار برگ ها را اکسیده می کند و در واقع برگ ها از یک سمت دستگاه داخل می شوند، و پس از خرد شدن به شکل گلوله هایی در می آیند و بعد از آن در مدت زمان مشخصی با گرمای زیاد حرارات داده می شوند و تحت فشار قرار می گیرند.
همین کار باعث می شود شکل ظاهری دانه های چای شبیه سر مورچه ها شود به همین خاطر این چای را در ایران به چای کله مورچه ای می شناسند.
سی تی سی، یک محصول کم هزینه با بازده بالا
در مورد تهیه چای سیاه ارتدوکس (معمولی) بهتر است بدانیم بیشتر از نیروی انسانی و کارگران چای در مزارع چای استفاده می شود در حالی که در تهیه سی تی سی این کار متفاوت است. امروزه در تهیه آن، کار دستی تقریباً صفر است، زیرا اغلب برگ های چای، نیز توسط دستگاه ها برداشت می شوند.
بنابراین همه چیز مقرون به صرفه است، زیرا ماشین ها با سرعت بیشتری کار می کنند، می توانند در شب کار کنند و به روزهای تعطیل احتیاج ندارند و بیمار نمی شوند! هر چند به نظر می رسد بی رحمانه است، اما آنها برای سازندگان چای سودآورتر هستند.
راهنمای خرید چای کله مورچه ای
چای کله مورچه ای یا باروتی همانطور که گفتیم جز چای های بسیار با کیفیت به حساب میاد ولی موقع خرید شما لازمه به یک نکته مهم دقت کنید:
برخی افراد خاکه های چای و ضایعات پس از تولید و فرآوری رو در بستههایی با نام کله مورچه ای و باروتی به فروش میرسونن که باعث شده خیی از افراد فکر کنند که چای های کله مورچه ای دارای کیفیت پایینی باشند، اما این موضوع کاملاً نادرست است و شما میتونید با خرید برندهای معتبر این مشکل را به طور کامل حل کنید.
یادتان باشد برای مصرف چای سی تی سی نیز لازمه به این نکته دقت کنید که از مصرف چای خیلی پر رنگ، کهنه دم و بیشتر از 3 فنجان خودداری کرده چون می تواند برای سلامتی شما مضر باشد.